-
Helemaal klaar voor de strijd en zin in de gezelligheid rondom de padelcompetities? Hoe schrijf je in als team? Wat zijn de speeldata? Ontdek alle informatie omtrent de competitie die je nodig hebt.
-
TOZ organiseert verschillende activiteiten voor jong en oud. Kom erachter wat er voor de komende tijd op de planning staat en mis niks!
-
TOZ biedt recreatieve en selectietrainingen aan zowel jeugd als senioren. Hoe en wanneer schrijf je (weer) in, wat zijn de tarieven en in welke vorm worden de trainingen aangeboden?
-
Voor de jeugd worden er verschillende padelactiviteiten georganiseerd evenals verschillende competities, trainingen en toernooien. TOZ biedt allerlei vormen van tennisplezier aan voor alle leeftijden
Wat is Padel?
Padel is een pijlsnel dubbelspel voor jong en oud, of je nu ervaren of onervaren bent in squash of tennis. Het is een fantastische manier om lol te hebben met familie en vrienden. Dat is toch de beste reden om te beginnen, nietwaar?
Padel is een van de snelst groeiende sporten ter wereld, een sport die zich het best laat omschrijven als een combinatie tussen tennis en squash. Deze racketsport, overgewaaid uit Spanje en Zuid-Amerika, begint ook in Nederland aan populariteit te winnen. Het wordt gespeeld op een klein tennisveld, dat omgeven is door een glazen wand en hekwerk. Het wordt gespeeld in dubbelvorm, twee tegen twee. Het is een laagdrempelig spelletje dat zowel voor beginners als gevorderden heel aantrekkelijk is. Het kan zowel binnen als buiten gespeeld worden.
Waarom Padel?
- Padel is voor iedereen, jong en oud, want het is erg makkelijk om te leren. Je speelt gelijk een leuk partijtje met en tegen elkaar. Ook zonder tennis- of squashervaring. In vergelijking met andere sporten verbeteren Padel spelers hun spel misschien wel het snelste.
- Padel houdt je fit, traint je reactievermogen en zorgt voor een goede oog-hand coördinatie. Het is dus een erg complete sport.
- Padel is de sociale sport bij uitstek; het wordt altijd gespeeld door vier spelers (M/V) en er is veel interactie en lol.
- Comfortabele sportkleding en een goed humeur; dat is het enige wat je mee moet nemen, want rackets en ballen hebben we desgewenst op de club te huur.
- Kortom, Padel is gewoon leuk! Het is een fantastische manier om lol te hebben met familie en vrienden. Dat is toch de beste reden om te beginnen, nietwaar?
Waarom Padel bij TOZ?
Als vooruitstrevende vereniging willen we ons graag blijven ontwikkelen. De komst van de Padel banen biedt een waardevolle aanvulling op de huidige tennisfaciliteiten die wij bieden. Het is een unieke kans, mede omdat we de eerste in de regio Oss zijn, om nieuwe leden te trekken. Dit komt ten goede van de sfeer en drukte bij de vereniging. Voor huidige leden betekent dit dat zij de mogelijkheid krijgen om naast tennis ook Padel te gaan spelen en voor nieuwe leden een goede mogelijkheid om deel uit te maken van een club die meerdere racketsporten aanbiedt.
Spelregels
Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. De puntentelling komt overeen met die van tennis. Er zijn natuurlijk specifieke padelregels, maar bij padel staan fun, sportiviteit en samen spelen voorop! De basisspelregels volgen hieronder.
Padel wordt vrijwel altijd in dubbels gespeeld.
Scoreverloop
Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen.
Padelwedstrijden zijn meestal ‘best-of-three’, oftewel tot twee gewonnen sets. Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste zes games wint, met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tie-break gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten, met twee punten verschil.
Opslag (service)
De opslag moet onderhands. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen en wordt daarna afwisselend van links en rechts geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiteren achter de servicelijn (die het servicevak van 7x5m begrensd), tussen de middellijn en de zijwand. Bij de opslag geldt dat men de bal onder of ter hoogte van zijn of haar middel moet raken.
De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Zodra de bal correct in het servicevak heeft gestuiterd en correct is geretourneerd, komen beide speelhelften van 10x10m in het spel. Als de bal bij een eerste of tweede service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.
Spelverloop
Tijdens rallies mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken, voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen.
Als de bal het hekwerk raakt, voordat hij over het net komt, is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt. Soms is er een regel die het spelers toelaat de bal van buiten de baan terug te spelen.
Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuitert of een speler op een andere manier de regels overtreedt.
Materiaal
Padel wordt gespeeld met een bal, gelijkend op die van tennis. Hij mag iets kleiner zijn dan de reguliere tennisbal en moet goed stuiteren.
Padel wordt meestal gespeeld met een racket van grafiet, het kan ook van carbon of fiber gemaakt worden. Het bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket aan de pols vast te maken.
Afhankelijk van de leeftijd en het niveau van een speler kan men bepalen welk racket iemand het best past. Er zijn 3 basisvormen:
- Diamantvorm: voor gevorderde spelers, de sweetspot zit hoger, wat gemakkelijker is om de bal harder te slaan.
- Traanvorm: voor medium tot gevorderde spelers, de sweetspot zit ook tamelijk hoog.
- Rond: voor beginnende spelers, de sweetspot is relatief groot en bevindt zich in het midden. Zo is een racket met deze vorm het gemakkelijkst te gebruiken.
Een sweetspot is de plaats waar een slag of stoot resulteert in een maximale respons voor een bepaalde inspanning. Een bepaalde slag zal resulteren in een grotere impuls als de bal het racket op de sweetspot raakt.
Zoals in tennis en squash speelt gewicht ook een rol. Lichte rackets bewegen makkelijker en zorgen voor een snellere reactietijd aan het net. Het makkelijke bewegen en de lichte weerstand van een licht racket is ideaal voor beginners. Zwaardere rackets hebben meer power waardoor het mogelijk is om meer kracht over te brengen. Het nadeel van een zwaarder racket is dat het de reactietijd aan het net kan beïnvloeden.