Login Form

Historie

Tennisclub Oss Zuid (TOZ) kent een rijke historie. De tennisvereniging is op 1 maart 1928 opgericht door sportieve medewerkers van Organon en Zwanenberg. In deze tijd stond TOZ nog voor: Tennisvereniging Organon Zwanenberg. Er werd gespeeld op een tegelbaan achter het café (voorheen Tivoli) aan de Kromstraat in Oss. Na een verhuizing in 1930 naar een betonbaan achter Kromstraat 21, het huis van de toenmalige voorzitter, stelde Organon in 1939 twee gravelbanen ter beschikking op het terrein van het bedrijf. Hier werd getennist tot eind 1960.

TOZ Historie clubhuis en vlag met logo

In 1961 verhuisde de vereniging naar de huidige locatie aan de Hoogheuvelstraat. Door de gunstige ligging aan de rand van de stad, grenzend aan een bosgebied, heeft het park een prachtige groene uitstraling en is het voor iedereen goed bereikbaar. De vereniging bestond uit 2 gravelbanen en een schaftkeet als kleedruimte. Geleidelijk aan werd het terrein telkens met 2 banen uitgebreid tot een aantal van 10 banen in 1988. Het eerste officiële clubhuis werd in 1963 geopend, gevolgd door diverse uitbreidingen.

In 1972 werd, ten gevolge van de afsplitsing van Zwanenberg uit het Organon concern, de naam gewijzigd in Tennisclub Oss Zuid. Door de keuze van deze naam behield de afkorting TOZ zijn bestaansrecht. De vereniging bleef als bedrijfsvereniging tot 1997 verbonden aan AKZO Pharma (Organon), waarna de tennisvereniging is losgekoppeld van het farmaceutisch concern en een volledig open vereniging is geworden.

Het tennispark is in 1999 grondig gerenoveerd, waarbij de gravelbanen zijn vervangen door het huidige aantal van 12 kunstgrasbanen. Waar er in 1999 tien banen van verlichting waren voorzien, is dat aantal uitgebreid tot 12 medio 2005, zodat iedereen het hele jaar door kan blijven tennissen. Bovendien is er in 1999 een groot nieuw clubhuis gebouwd, voorzien van kleedruimtes met toilet- en wasgelegenheden, een nieuwe bestuurskamer en elektronisch toegangsbeveiligingssysteem. Daarnaast is een perfect geasfalteerd parkeerterrein aangelegd evenals een speeltuin voor de kinderen. Op 25 juni 2000 werd het nieuwe tennispark officieel, door de toenmalige burgemeester van Oss, Dhr. Wim Dijkstra, geopend.

Op sportief gebied heeft TOZ ook een rijke historie. De Open Osse Jeugdkampioenschappen worden al vanaf het jaar 1963 op het complex van TOZ gespeeld. Ook de Brabantse Masters zijn diverse keren op het tenniscomplex gespeeld. Tot het begin van de jaren 2000 is het traditionele Unicef-toernooi bij TOZ gehouden. TOZ heeft meer dan 26 jaar haar banen beschikbaar gesteld voor dit toernooi, waarbij de baropbrengst aan het goede doel Unicef werd geschonken.

Naast het traditionele Unicef Toernooi heeft TOZ een aantal eigen toernooien die al jaren georganiseerd worden door onze betrokken en enthousiaste vrijwilligers: het KC-toernooi, Van Mun Advies Tennis en Padel Dubbeltoernooi, het Kusters open jeugdtoernooi en de clubkampioenschappen. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren een minibaan en nieuwe padelbanen aangelegd, mede door onze eigen clubleden. Zo is de minibaan volledig uit sponsorgelden en het harde werken van vrijwilligers, gerealiseerd. Ook de padelbanen zijn mede mogelijk gemaakt door onze eigen clubleden. In de vorm van obligaties konden de padelbanen door clubleden gefinancierd worden. Dit geeft de betrokkenheid van onze clubleden en vrijwilligers ontzettend goed weer: iedereen draagt zijn steentje bij. In 2018 vierden we met z’n allen het 90 jarige bestaan van TOZ, op naar nog heel veel sportieve jaren!

Tennisvereniging TOZ

TOZ is voor jong en oud, voor tennis en sinds 2018 ook voor padel. Van beginners tot ervaren spelers: iedereen is van harte welkom!

 

 

Privacy beleid Tennisvereniging TOZ

Route

Hoogheuvelstraat 75
5349 AM Oss