Social Media  

Facebook
   
   
   

Bezoekers vandaag: 12

Totaal bezoekers: 191554

   

Tennisclub Oss Zuid (TOZ) is op 1 maart 1928 opgericht door sportieve medewerkers van Organon en Zwanenberg. Toen stond TOZ nog voor Tennisvereniging Organon Zwanenberg. Er werd gespeeld op een tegelbaan achter het café (voorheen Tivoli) aan de Kromstraat in Oss. Na een verhuizing in 1930 naar een betonbaan achter Kromstraat 21, het huis van de toenmalige voorzitter, stelde Organon in 1939 twee gravelbanen ter beschikking op het terrein van het bedrijf. Hier werd gespeeld tot eind 1960.

In 1961 verhuisde de vereniging naar de huidige plaats aan de Hoogheuvelstraat. Door de gunstige ligging aan de rand van de stad en grenzend aan een bosgebied heeft het park een prachtige groene uitstraling en is het voor iedereen goed bereikbaar. Daar werd begonnen met twee gravelbanen en een schaftkeet als kleedruimte. Geleidelijk aan werd het terrein telkens met 2 banen uitgebreid tot een aantal van 10 banen in 1988. Het eerste officiele clubhuis werd in 1963 geopend, gevolgd door diverse uitbreidingen en facelifts.

In 1972 werd, ten gevolge van de afsplitsing van Zwanenberg uit het Organon concern, de naam gewijzigd in Tennisclub Oss Zuid. Door de keuze van deze naam behield de afkorting TOZ zijn bestaansrecht. De vereniging bleef als bedrijfsvereniging tot 1997 verbonden aan AKZO Pharma (Organon), waarna de tennisvereniging is losgekoppeld van het farmaceutisch concern en een volledig open vereniging is geworden.

Het tennispark is in 1999 grondig gerenoveerd, waarbij de gravelbanen zijn vervangen door het huidige aantal van 12 kunstgrasbanen, met op 10 banen verlichting, zodat men nu het gehele jaar door kan tennissen. Medio 2005 zijn de laatste twee banen eveneens van verlichting voorzien. Ook in 1999 is een groot nieuw clubhuis gebouwd, voorzien van kleedruimtes met toilet- en wasgelegenheden, een nieuwe bestuurskamer en elektronisch toegangsbeveiligingssysteem. Een perfect geasfalteerd parkeerterrein is aangelegd en een speeltuin voor de kinderen. 25 juni 2000 werd het nieuwe tennispark officieel door de toenmalige burgemeester van Oss, Dhr. Wim Dijkstra, geopend.

Op sportief gebied heeft TOZ ook een rijke historie. De Open Osse Jeugdkampioenschappen worden reeds vanaf het jaar 1963 op het complex van TOZ gespeeld en ook de Brabantse Masters zijn diverse keren op het tenniscomplex gespeeld. Tot het begin van de jaren 2000 is het traditionele Unicef-toernooi bij TOZ gehouden. TOZ heeft meer dan 26 jaar haar banen beschikbaar gesteld voor dit toernooi waarbij de baropbrengst aan het goede doel Unicef werd geschonken.

   

Advertenties  

   
Kusters metaal
   
   
   
© 2021  Tennisvereniging TOZ